Gumještaj – urbana oprema od starih automobilskih guma

 

projekt nastao u sklopu radionice Akupunktura grada – Studentski Centar Zagreb u organizaciji MLADI DAZ

 

produkt_gumještaj_1.1

 

produkt_gumještaj_1.2

 

Opis projekta:

 

 Studenski centar u Zagrebu specifičan je prostor zatvorenog tipa koji nudi brojne sadržaje. No suočen s problemom loše komunikacije tih sadržaja, gotovo ne privlači nove korisnike. Čak i oni koji tamo obitavaju, limitirani su znanjem o brojnim objektima i svakodnevnim događanjima. Činjenica da studenski centar živi, a rijetki za to znaju trebala bi se promijeniti. Uz nejedinstvo prostora, veliki problem su i automobili koji su nepropisno parkirani na pješačkim prolazima i zelenim površinama. Pitanje je kako već postojećeg korisnika određenog sadržaja osvijestiti o postojanju drugog, kako slučajnog prolaznika navesti na otkrivanje Galerije SC, te kako vozačima dati do znanja da bi se na mjestu njihovog automobila mogao naći adekvatniji sadržaj. 

 

produkt_gumještaj_1.3

 

produkt_gumještaj_1.4

 

Koncept rješenja ovog problema je precizno definirana mreža punktova duž cijelog prostora Centra na kojoj su predviđeni sadržaji za zadržavanje korisnika. Punktovi za zadržavanje funkcioniraju poput markacija u planinarstvu, gdje se s jednog punkta vidi sljedeći, te na taj način pozivaju na otkrivanje čitavog prostora SC-a. Ovaj sistem osim što ima funkciju povezivanja korisnika s prostorom i sadržajem, on suptilno stvara promenadu koja spaja istočni i zapadni ulaz u kompleks, kao kontrast dosadašnjem kretanju i zadržavanju u isključivo zapadnom dijelu. 

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

Nakon definiranja lokacija na kojima će se punktovi nalaziti, određen je sadržaj kojim se zadržava korisnika i nastaje „Gumještaj“- urbani namještaj za zabavljanje i odmaranje. Osnovni materijal za izradu tog urbanog namještaja su automobilske gume, kao znak tihog protesta protiv nepropisno parkiranih automobila duž cijelog prostora SC-a. Također, radi se o otpadu koji pretvaramo u resurs.
Ovom intervencijom prvenstveno se potiče kretanje prostorom, što je simbolično i naglašeno materijalom čija je prvotna funkcija upravo to ispunjavala. „Gumještaj“ se sastoji od ljubavnog sjedala, ljuljačke, lounge sjedalice i taburea. Simbolička lokalna akcija dogodila se postavljanjem dvije ljuljačke na bujnoj krošnji u istočnom dijelu centra, na mjestu divljeg parkinga, kako bi onemogućili buduće parkiranje, te hladovinu prepustili korisnicima. Ostatak urbanog namještaja također je izrađen i testiran na definiranim punktovima.

SONY DSC

 

SONY DSC

 

Zagreb 18.09.2012 - Medjunarodni festival razvojnog kazalista Novi Ganz Novi Festival i Studentskom centru

 

produkt_gumještaj_1.11